God eller dårlig refleks

Det er umulig å se på et produkt om det er refleks som virker (som den skal) eller ei. Rent juridisk er det slik at et refleksprodukt (en refleksvest, en refleksbrikke e.l.) ikke er lov å omsette i Norge uten at det er CE-merket. CE-merket kan selvsagt jukses med. Det er kun en logo man trykker på produktet. Men, uten CE-merket er det i alle fall helt sikkert at produktet ikke er godkjent. For å ha lov til å sette CE-merke på et produkt må det møte mange krav. Dette for å sikre at forbruker ikke kjøper falsk trygghet.

Mange tror at refleks kan selvdeklareres. Det betyr at produsenten kan sette på CE-merket hvis han selv går god for at prooduktet møter alle krav. Slik er det ikke for refleks. Refleksprodukter må typegodkjennes av (utvalgte) 3-parts laboratorier som har dette som spesialfelt.

Ett av de mange kravene for godkjennelse er Norsk brukerveiledning. Følger ikke dette med (eller er det ikke trykket på selve produktet), kan man lett skjønne at produktet ikke er godkjent - selv om det har CE-merke. Ansvarlig produsent skal også oppgis. Finnes dette?

Eksempel på godkjent og ikke-godkjent refleksbrikke kjøpt/fått i Norge:

Les merShow less

Meny

Innstillinger

Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.